Lenen bij particulier

De tijd dat u als kredietnemer enkel en alleen geld kon lenen bij een bank of een andere financiële instelling ligt voorgoed in het verleden. Het is tegenwoordig dan ook erg populair om als particulier een lening bij een andere particulier af te sluiten. Dit kan en is wettelijk perfect mogelijk door middel van de zogenaamde onderhandse lening. Bij een dergelijke lening wordt er geen beroep gedaan op een professionele financiële instelling en wordt er gewoon een kredietovereenkomst afgesloten tussen twee particulieren. Let wel, ook een onderhandse lening vormt een financiële verplichting waar beide partijen zich aan dienen te houden. Het wordt daarom steeds aangeraden om de voorwaarden voor de lening vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst. We vertellen u in dit artikel graag alles over geld lenen bij particulier.

Hoe verloopt een onderhandse lening precies?

Een onderhandse lening kan op verschillende manieren verlopen. De aard van de lening en de voorwaarden voor het afbetalen van het geleende geld worden steeds vastgelegd in een overeenkomst. Dat geldt niet alleen voor de looptijd van de lening, maar ook voor de intrest die in rekening wordt gebracht of er eventueel uitstel kan worden verleend van afbetaling en ga zo maar door. Veel particuliere kredietverstrekkers kiezen nog steeds voor een mondelinge overeenkomst, maar het wordt in het bijzonder bij een onderhandse lening toch steeds sterk aangeraden om gebruik te maken van een schriftelijke overeenkomst.

Is een onderhandse lening veilig of niet?

Geld lenen bij een particulier wordt iedere dag opnieuw een beetje populairder. Dat heeft deels te maken met het feit dat steeds meer mensen geen gewone lening bij een bank meer kunnen afsluiten omwille van bijvoorbeeld een BKR codering. In principe is een onderhandse lening afsluiten best veilig, alleen is het ook gevaarlijk. De particuliere kredietverstrekker kan namelijk nooit weten of de kredietnemer wel over de nodige financiële middelen beschikt om de lening terug af te betalen. Voor de kredietnemer bestaat dan weer het gevaar dat de kredietverstrekker zelf in de financiële moeilijkheden komt en zijn geld sneller terug zal willen zien. Zoals gezegd is het net daarom belangrijk om alle voorwaarden vast te leggen in een schriftelijke kredietovereenkomst.

Share this

Reacties zijn gesloten.

Links | Disclaimer | Privacy Policy